Sunday 20 December 2015

                
                    Kalėdinis meduolinis/imbierinis namelis ir sausainiai

Kai lauke nėra nei sniego nei žeimos, Kalėdinę pasaką galima susikurti ir virtuvėje. Namelį dekoruoti yra tikra meditacija: saldainiai, guminukai, kokoso drožlės ir visi kiti žavūs virtuviniai skanėstai pasitelkus fantaziją virsta sniego pusnimis, eglutėmis kieme ir kitais žiemos atributais. Ir namelis ir sausainiai yra ne tik puiki dovana bet ir dekoracija namams: sausainius apglaisčius, papuošus pabarstukais galima kabinti ant eglutės. Jei tradicinis sausainių-meduoliukų skonis kiek pabodęs, siūlau kiek pikantiškesnį variantą kuris labiau patiks suaugusiems.
Taigi, sausainiams (ir tradiciniems ir pikantiškiems) ir nameliui, svarbiausia yra tešla. Kad jos užtektų ir sausainiams ir nameliui, ir skanėstų užtektų visam šventiniam periodui, rekomenduoju gaminti dvigubą tešlos normą.

Meduolinė namelio/sausainių tešla:
250g sviesto arba kepinių margarino
600g kvietinių miltų (+keli papildomi šaukštai kočiojimui)
250g rudojo cukraus (arba 200g baltojo + 3 šaukštai melasos, arba tiesiog 250g paprasto baltojo cukraus)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
5 šaukšteliai malto imbiero
4 šaukšteliai malto cinamono
2 šaukšteliai maltų gvazdikėlių
Pikantiškiems sausainiams pridėti dar:
2 šaukštelius malto cinamono
2 šaukštelius malto kardamono
2 šaukštelius malto imbiero
2 šaukštelius maltų gvazdikėlių
1 žiupsnis druskos

Glaistas
2 kaiušinio baltymai
2 šaukštai šviežių citrinos sulčių
330g cukraus pudros

Tešlos gaminimas:
Ištirpdyti sviestą, į jį supilti cukrų. Į atskirą indą persijoti miltus, įmaišyti kepimo miltelius bei prieskonius. Lėtai suberti miltų mišinį į sviesto ir cukraus masę. Gerai išmaišyti ir minkyti rankomis kol masė taps vientisa. Padalinti i kelias dalis ir suvyniojus į plėvelę idėti į šaldytuvą bent valandai.

Sausainių pjaustymas:
Atvėsusią tešlą kočiokite maždaug pusės cm storumu ir sausainių formelėmis išspauskite norimas formas. Kepkite 180 laipsnių orkaitėja apie 15 minučių.

 Namelio pjaustymas:
Iš popieriaus išsikirpkite trafaretą nameliui. Galite susikurti patys arba naudotis jau pagamintais pvz.: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/54/83/0b/54830b50efc7409ee45db1469fe300a2.gif
Būtinai pabandykite sudėti namelį iš iškirptų formų, patikrinant ar visos formos sutampa.
Tuomet iškočiojus tešlą iki 7mm storio dėti trafaretą ant tešlos ir peiliu išpjauti formas. Patogiausia yra tešlą kočioti ant kepimo popieriaus, kad išjautos formos nereiktų kelti nuo popieriaus dedant į skardą. Kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus būtinai leisti atvėsti prieš imant nuo popieriaus.

Glaisto gaminimas
Mikseriu plakti kiaušinio baltymus. Palengva berti persijotą cukraus pudrą, kol masė pasidarys standi. Plakimo pabaigoje supilti citrinos sultis. Jei norite spalvoto glaisto, į pagamintą glaistą įpilkite kelis lašus maistinių dažų.

Sausainių/namelio dalių dekoravimas
Gaminant sausainius tai paskutinė ir linksmiausia gaminimo dalis. Statantiems namelį tai ne ką mažiau linksma, tačiau  dar ne paskutinė užduotis. Nepatariu namelio dekoruoti jau pastatyto, kadangi jį galite lengvai sugriauti neatsargiu judesiu, kol glaistas nesustinges. Taigi tepkite glaistą ant sausainio ir puoškite pabarstukais, blizgučiais, riešutais ir kitais skanėstais. Statantiems namelį pats metas pasigaminti langines, duris, dekoracijas ar 'čerpių' stogą, kaip pavaziduota nuotraukose:







Namelio 'statymas'
Šiame etape labai pravers namiškių pagalba. Nuotraukoje pavaizduotas namelis pastatytas ant folija apvyniotos didelės pjaustymo lentos. Namelio sienas dėkite ant glaistu ištepto pagrindo. Dėkite po 2 sienas iškart sujungiat jas kampu. Šiek tiek palaikykite sienas kol glaistas sutvirtės. Patarčiau paprašyti pagalbos kito žmogaus ar paremti sienas stiklinėmis/puodeliais. Pastatę visas 4 sienas būtinai leiskite joms sustingti. Tik tuomet dėkite stogą, kurį taip pat reikės palaikyti vietoje kol sustings.



Kai namelis pastatytas, nepamirškite paruošti ir aplinkos: nuotraukoje pavaizduotas 'kiemas' sudėtas iš spragintų kukurūzų (jie priklijuoti prie pagrindo glaistu), pastatykite eglutes kieme ar tvorą.

O dabar - priverskite aikčioti draugus, gimines ir kaimynus.
Būtinai pasidalinkite savo namelio nuotraukomis!

Linksmų švenčių

No comments:

Post a Comment