Tuesday 20 January 2015

        

Falafel


Turbūt daugelis šiemet pasižadėjote sveikiau maitintis. Kadangi pirmasis metų mėnuo jau įpusėjo o visos šventinės mišrainės jau senai pabaigtos, pats metas prisiminti savo pažadus.

Falafel yra tradicinis artimųjų rytų šalių patiekalas po truputį užkariaujantis ir vakarų šalis. Gardinami kalendra, kuminu bei petražolėmis blankaus skonio avinžirniai tampa aromatingu ir sočiu patiekalu. 

Nors mane ilgai nuo šio recepto atbaidė tai, jog falafel reikia virti aliejuje, galiu drąsiai pasakyti, kad verdant reikiamoje temperatūroje (kaip tai padaryti perskaitysite žemiau) jie tikrai neprisigers riebalų. Tiesa, pirmasis mano bandymas pasigaminti šį patiekalą nuėjo perniek, nes naudojau ne išmirkytus sausus avinžirnius o tuos, kurie parduodami skardinėse. Aliejus virto skysta koše ir aš pagaliau apturėjau savo pirmą didelį fiasko virtuvėje. Na bet aukos buvo vertos rezultatų, kadangi dabartinis receptas pavyksta visuomet.

Falafel galite valgyti ir karštus ir šaltus.Vienus ar kartu su daržovėmis susuktus į tortilija, lavašą ar pitą. Paskaninant tahini, humusu ar taip įpastu česnakiniu padažu. Šį patiekalą turėtų pamėgti tie, kas be mėsos neįsivaizduoja sotaus patiekalo ar tie, kurie nėra dideli egzotikos mėgėjai, tačiau norėtų išbandyti ką nors neįprasto.

4 porcijoms

Sausų avinžirnių (pirkti skardinėje netinka)
Nedidelio svogūno
2 skiltelių česnako
4 kupinų šaukštų miltų
1 šaukštelio malto kumino
1 šaukštelio maltos kalendros sėklų
1 šaukštelio maltos paprikos miltelių (jei mėgstate aštriau, šiek tiek maltos čili)
Saujelės smulkintų šviežių ar poros šaukštelių džiovintų petražolių
druskos ir pipirų
aliejaus virimui

Gaminimo eiga

Avinžirnius užmerkite bent 5 valandoms, o geriausia, pernakt. Nupiltike vandenį ir gerai sutrinkite blenderiu kartu su svogūnu, česnako skiltelėmis, prieskoniais ir druska. Į šią masę berkite miltus ir gerai išmaišykite šaukštu. Masė turėtų šiek tiek lipti prie rankų, todėl neskubėite dėti daugiau miltų. Miltuotomis rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir juos suplokite i mažus 'kotletukus'. 

Į puodą pilkite aliejaus, kad apsemtų dugna per pirštus ir užkaiskite puodą. Viryklė turėtu kaisti vidutiniu rėžimu. I ji įmeskite mažyti gabalėlį duonos ir palaukite kol duona aliejuje ims virti ir burbuliuoti. Tai yra ženklas jog aliejus pasiekė reikiamą temperatūra. 

Į ikaitusį aliejų sausu šaukštu įdėkite pirmajį falafel ir šiek tiek pastumkite, kad jis nepriliptų prie dugno. Jei pirmasis falafel nesutrupa ir neišsileidžia, drąsiai dėkite virti likusius, apverčiant tuomet, kai jie pasiekia rusvai auksinę spalvą. Dėkite ant lėkštės išklotos popierinėmis servetėlėmis, kad susigertų riebalai. Tiekite su šviežiomis daržovėmis ir mėgiamu padažu.

Skanaus!

P.S. Jei pirmasis falafel aliejuje visgi ėmė byrėti ir leistis, greit traukite jį iš aliejaus ir įbėrę didelį šaukštą miltų į avinžirnių masę formuokite jau tvirtesnius kotletukus.

No comments:

Post a Comment